Enligt Plan- och bygglagen ska alla byggnader planeras och byggas så att de är tillgängliga för alla, oavsett ålder eller funktionshinder. För offentliga byggnader gäller särskilt strikta krav på tillgänglighet för att säkerställa att alla, oavsett funktionsförmåga, kan använda de olika funktionerna i byggnaden. Enligt Boverkets byggregler (BBR) finns det specifika krav på tillgänglighet i bostäder.
Läs mer om hur vi kan hjälpa med frågor som rör tillgänglighet
Tillgänglighetsutlåtande vid Bygglov
Ett tillgänglighetsutlåtande är ett skriftligt dokument som en certifierade sakkunnig tar fram och som dokumenterar hur en planlösning kommer vara tillgänglig för personer med funktionshinder.
Det är byggherren som ansvarar för att visa att byggnaden uppfyller reglerna om tillgänglighet enligt Plan- och bygglagen. Tillgänglighetsutlåtande är ett skriftligt dokument som en certifierade sakkunnig inom Tillgänglighet (TIL2) tar fram och intygar att de ritningar som finns för projektet följer lagstiftningen enligt PBL och BBR.
Vid tillbyggnad av en bostad är det viktigt att tillgängligheten inte försämras. Tillgänglighet i bostäder innebär att bostäder ska utformas så att de är tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Det ska alltid finnas ett tillgängligt och användbart hygienrum för personer med nedsatt rörelseförmåga.
Vi är certifierade inom tillgänglighet
Vi på Svea Ingenjörsbyrå utför tillgänglighetsgranskning i Stockholm men även på andra orter. En certifierad sakkunnig av tillgänglighet kontrollerar och verifierar att krav från bygglagstiftningen för tillgänglighet och användbarhet uppfylls. Ju tidigare i byggnadsprocessen en certifierad sakkunnig inom tillgänglighet involveras desto mindre risk blir det för att fel och andra brister uppstår.