Anlitande av kontrollansvarig och besiktningsman

Kontrollansvarig och besiktningsman är två begrepp som används inom byggbranschen men som kanske inte alla har koll på vad de innebär.

I samband med en ny- och ombyggnation som kräver bygglov måste man oftast ha en kontrollansvarig och en besiktningsman kan bli aktuellt att anlita när en fastighet säljs och får en ny ägare. Svea bygg erbjuder tjänster inom båda områden.

Det här är kontrollansvarig och besiktningsman

En certifierad kontrollansvarig måste finnas i samband med de flesta typer av byggen som kräver bygglov. En kontrollansvarig är en person med speciell behörighet som tar fram en plan för kontroller av byggandet. Den kontrollansvarige ansvarar för att kontroller utförs som nedtecknas för att kunna redovisas för de myndigheter som kräver det.

Det kan vara en bra idé att redan tidigt i projektet anlita en kontrollansvarig som får ansvar för att allt går rätt till. Den som är kontrollansvarig ska vara en person utifrån som inte har något med bygget att göra eller det företag som utför byggnationen.

En besiktningsman är istället någon som anlitas i samband med att en byggnad ska byta ägare. Det är en byggnadsteknisk undersökning där huset gås igenom och dess skick skrivs ned i ett dokument som både den som säljer bostaden och den nya ägaren får ta del av. Med en besiktning kan både säljare och köpare känna sig trygga och veta vad som gäller när fastigheten byter ägare.

Tjänster som kontrollansvarig och besiktningsman

För att känna sig trygg med att allt fungerar som det ska med allt från dokumentation åt myndigheter till en inspektion av en byggnads skick kan det vara en idé att ta hjälp med kontrollansvarig och besiktningsman.

Svea bygg erbjuder tjänster inom de båda områdena. Vi har behörighet att vara kontrollansvarig och genomför även besiktningar av hus och byggnader.

Nyhetsarkiv

 • Vi har miljö- och kvalitetspolicy

  Att som företag värna om att ta ansvar är viktigt och för att kunna se till så att vi tar ett ansvar inför vår jord och miljön i vårt arbete och även utför ett så bra arbete som möjligt jobbar vi efter en miljöpolicy och en kvalitetspolicy.

  Läs mer
 • Det här är konstruktionsberäkningar

  När man ska göra en renovering eller bygga om finns det en hel del som man måste ha i åtanke.

  Läs mer
 • Byggmarknaden fortsätter att växa

  Vi arbetar på en marknad som under de senaste åren har gått framåt och marknaden fortsätter även att växa enligt en rapport från Sveriges Byggindustrier. För dig som arbetar på byggmarknaden, eller ska utbilda dig till ett yrke i branschen, är det en utveckling som kan vara intressant att följa med i.

  Läs mer
 • Byggnadsrådgivning vid många tillfällen

  När man ska bygga en helt ny byggnad eller ska göra en renovering finns det mycket att tänka på med allt från att ta fram ritningar och bygglov till att hålla reda på vilka lagar och regler som gäller. Det finns många tillfällen då man kan ha nytta av att ta hjälp med byggrådgivning.

  Läs mer
 • Både säljare och köpare har besiktningsansvar

  När en bostad ska säljas finns en hel del att tänka på. En del av detta är att både säljare och köpare ska se till att se över fastighetens skick genom att besiktiga den.

  Läs mer