Anlitande av kontrollansvarig och besiktningsman

Kontrollansvarig och besiktningsman är två begrepp som används inom byggbranschen men som kanske inte alla har koll på vad de innebär.

I samband med en ny- och ombyggnation som kräver bygglov måste man oftast ha en kontrollansvarig och en besiktningsman kan bli aktuellt att anlita när en fastighet säljs och får en ny ägare. Svea bygg erbjuder tjänster inom båda områden.

Det här är kontrollansvarig och besiktningsman

En certifierad kontrollansvarig måste finnas i samband med de flesta typer av byggen som kräver bygglov. En kontrollansvarig är en person med speciell behörighet som tar fram en plan för kontroller av byggandet. Den kontrollansvarige ansvarar för att kontroller utförs som nedtecknas för att kunna redovisas för de myndigheter som kräver det.

Det kan vara en bra idé att redan tidigt i projektet anlita en kontrollansvarig som får ansvar för att allt går rätt till. Den som är kontrollansvarig ska vara en person utifrån som inte har något med bygget att göra eller det företag som utför byggnationen.

En besiktningsman är istället någon som anlitas i samband med att en byggnad ska byta ägare. Det är en byggnadsteknisk undersökning där huset gås igenom och dess skick skrivs ned i ett dokument som både den som säljer bostaden och den nya ägaren får ta del av. Med en besiktning kan både säljare och köpare känna sig trygga och veta vad som gäller när fastigheten byter ägare.

Tjänster som kontrollansvarig och besiktningsman

För att känna sig trygg med att allt fungerar som det ska med allt från dokumentation åt myndigheter till en inspektion av en byggnads skick kan det vara en idé att ta hjälp med kontrollansvarig och besiktningsman.

Svea bygg erbjuder tjänster inom de båda områdena. Vi har behörighet att vara kontrollansvarig och genomför även besiktningar av hus och byggnader.

Nyhetsarkiv

 • Både säljare och köpare har besiktningsansvar

  När en bostad ska säljas finns en hel del att tänka på. En del av detta är att både säljare och köpare ska se till att se över fastighetens skick genom att besiktiga den.

  Läs mer
 • Anlitande av kontrollansvarig och besiktningsman

  Kontrollansvarig och besiktningsman är två begrepp som används inom byggbranschen men som kanske inte alla har koll på vad de innebär.

  Läs mer
 • Dessa ritningar krävs vid bygglov

  När man har köpt en tomt där man planerar att bygga en villa måste man söka bygglov för byggnaden och i bygglovsansökan finns det en del som ska ingå, bland annat ska bygglovsritningar vara med i ansökan.

  Läs mer
 • Ingenjör ett yrke för framtiden

  Ingenjör är ett av de yrken som det finns en stor efterfrågan på i dagens samhälle och så även inom byggbranschen.

  Läs mer
 • Nu finns vi på Facebook

  Du har väl inte missat att vi har skaffat oss en Facebooksida?

  Läs mer