Överlåtelsebesiktning i Stockholm

En överlåtelsebesiktning är en omsorgsfull byggteknisk undersökning av sådant som är av teknisk betydelse för byggnaden. Vilket gör det till ett väldigt viktigt dokument för dig.  Överlåtelsebesiktningen görs för att kartlägga fastighetens fysiska skick i samband med en försäljning.

En väl utförd överlåtelsebesiktning är en bra start för ett trivsamt boende, och det är något som alla vill ha. Med den här i hand är både säljare och köpare så trygga som det bara går.

Så säger lagen om överlåtelsebesiktning

Du som köper exempelvis en villa är enligt Jordabalken skyldig att undersöka fastighetens skick. En överlåtelsebesiktning är en omsorgsfull byggteknisk undersökning av sådant som är av teknisk betydelse för byggnaden. Överlåtelsebesiktningen minskar också risken för framtida tvist mellan köpare och säljare.

Oavsett om du ska köpa eller sälja är en professionell husbesiktning en given investering. Svea Ingenjörsbyrå genomför besiktningar för att ta reda på din byggnads skick. Tillsammans med dig granskar vi huset efter dess unika konstruktion, ålder och skick. Detta presenteras i våra besiktningsprotokoll som både säljare och köpare har nytta av.

Köparens ansvar

Som köpare av en fastighet är det du som har den så kallade undersökningsplikten. Den innebär i praktiken att alla fel som du som köpare kunde ha upptäckt vid en noggrann undersökning är ditt ansvar och kan inte åberopas efteråt som ett dolt fel. En erfaren besiktningsman kan hjälpa dig som köpare att förstå hur huset är byggt och var eventuella fel och brister kan finnas eller uppstå. På så sätt kan du känna dig säker genom processens alla steg.

Säljarens ansvar

Att besiktiga huset är lika viktigt för båda parter. Som säljare bör du göra en så kallad förhandsbesiktning. Det innebär att huset besiktigas för att både säljare och köpare ska vara medvetna om husets skick. Vid en förhandsbesiktning kontrolleras till exempel tak, fasad, torpargrund, källare och vindsutrymme. På så sätt minskar risken för att stora problem upptäcks när affären ska avslutas och kontraktet ska skrivas på. Du likväl som köpare vill känna er trygga både innan och efter allt är i hamn.

Överlåtelsebesiktning – hur går det till?

Överlåtelsebesiktningen genomförs av en certifierad och godkänd besiktningsman. Besiktningsmannen går först igenom handlingar som rör fastigheten som fastighetsägaren lämnar, men även handlingar som är relevanta som exempelvis tekniska beskrivningar, ritningar och bygglov. Andra steget i processen är ett samtal med säljaren för att ställa kompletterande frågor och få upplysningar som inte framgått i handlingarna. Detta kan röra frågor som skador, underhåll eller liknande.

Därefter genomför besiktningsmannen en okulärbesiktning där man undersöker synliga ytor som rum, källare, vind, balkong och tak. Man kontrollerar även fasad och mark kring huset. Vid den okulära besiktningen handlar det endast om synintrycket, vilket innebär att besiktningsmannen inte använder instrument eller liknande för att undersöka fysiska ingrepp. Efter besiktningen gör man en bedömning baserat på de redovisade handlingarna, fastighetsägarens uttalande samt okulärbesiktningen. Besiktningsmannen upprättar därefter en utredning i form av en skriftlig rapport på resultatet av överlåtelsebesiktningen. I denna utredning kan besiktningsmannen föreslå en vidare teknisk undersökning avseende sådana förhållanden som inte kunde kartläggas.

Besiktningar och överlåtelsebesiktning med kvalitet

Har du några frågor kring överlåtelsebesiktning? Ta en kontakt så berättar vi mer, Svea Ingenjörsbyrå erbjuder dessa tjänster i hela Stockholm.

Boka in ett möte

Vill du bli kontaktad av oss via
telefon eller E-post?

Ange din kontaktinformation i formuläret så kontaktar vi dig

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com