Att investera i solceller ger både medlemmarna och föreningen möjligheten att använda förnybar energi. Samtidigt blir vinsten minskade elkostnader och en bättre miljöprofil.
Lägre driftskostnader: Vilket sänker era kostnader.
Minskad elanvändning: Kvittas mot köpt el
Förbättrad miljöprofil: Ökar värdet och intresset bland köpare
Miljöcertifiering: Solceller värderas positivt i miljöcertifieringar för flerbostadshus.
Ta en kontakt så ser vi på ert projekt och hur vi kan hjälpa.
Normalt behöver en BRF inte ansöka om bygglov för solceller. Bygglov för solceller blir framförallt aktuellt vid installation på platt tak eftersom panelerna vinklas upp och avviker från byggnadens form.
En bygganmälan till byggnadsnämnden kan dock behövas innan installation beroende på kommunens regler.
Det är viktigt att vara medveten om reglerna kring installation av solceller innan du börjar ditt projekt. Genom att följa dessa regler undviker du eventuella problem med byggnadsnämnden och säkerställer en smidig process.
I regel krävs alltid ett godkännande från en konstruktör innan solpanelerna får monteras på taket.
Konstruktören bedömer takets konstruktion och hållfasthet med hjälp av beräkningar och modeller för att fastställa att taket är lämpligt, och att det klarar att bära solpanelernas vikt.
Om taket inte uppfyller kraven får man titta på vad som är möjligt.
Ta en kontakt så hjälper vi med vindberäkningar och konstruktionsberäkningar för ert tak.
Så länge fastighetens tak inte ligger i direkt norrläge finns det bra förutsättningar för solceller. Maximal elproduktion uppnås i söderläge med 30–45 graders vinkel, men montering i öst- och västläge med en lutning på 10–60 grader är även möjligt utan större förluster i elproduktion.
På platta tak installeras solceller vanligtvis ovanpå ett vinklat montagesystem. Det gör att man kan vinkla upp solpanelerna mot solen för optimal elproduktion.
Livslängden för takmonterade solceller förväntas vara minst 30 år, vilket ett tak vanligen ska hålla för. Har fastigheten ett gammalt tak finns det dock grund för utredning av takskicket innan installation. En utvärdering av fastighetens tak kan bli aktuell för plåttak äldre än 20 år samt tegeltak äldre än 30 år.
Skulle bostadsföreningens tak mot förmodan inte passa för solceller, till exempel på grund av skugga eller begränsad takstorlek, kan ni se över möjligheten att installera solceller på marken.
Ballastsystem erbjuder många fördelar, särskilt när det gäller flexibilitet och minskad risk för takskador. Samtidigt måste deras nackdelar, såsom extra vikt och potentiell vindkänslighet, noggrant övervägas, särskilt i vårt klimat.
Innehållet är av vägledande karaktär, ta en kontakt så ser vi på ditt projekt och vad som kan bli den bästa lösningen för dig! Du vet väl att vi på Svea Ingenjörsbyrå inte bara jobbar med väggutredningar i Stockholm och Mälardalen, vi är verksamma över hela landet.
Man kan inte chansa vad som är en bärande vägg, det är alltid bättre att konsultera föreningen eller en kvalificerad fackman. Detta görs genom en väggutredning som involverar en noggrann granskning av byggnadens ritningar och vanligtvis en fysisk inspektion av väggen.
Dock finns det vissa tumregler som kan vara vägledande.
– Den mest tillförlitliga metoden är att granska byggnadsritningarna. Bärande väggar är oftast markerade tydligt i konstruktionsplanerna.
– En bärande eller avstyvande vägg är vanligtvis tjockare än 100 mm. Dessa väggar är ofta konstruerade av material som plank, tegel, betong eller lättbetong.
– Om takstolar vilar på väggen, indikerar det att väggen är bärande eller avstyvande. Detta kan ofta verifieras genom att inspektera vinden och undersöka området under isoleringen.
– Bärande väggar är ofta placerade i mitten av huset och är parallella med takåsen. De kan även löpa över flera våningar och stödja strukturer som golv och tak.
En väggutredning är en process för att fastställa om en vägg i en byggnad är bärande eller inte. Detta är viktigt för att säkerställa att eventuella förändringar, som att göra hål, riva eller flytta väggen, inte påverkar byggnadens strukturella integritet.
Genom att utföra en väggutredning kan man identifiera potentiella risker och säkerställa att alla ändringar i bostaden är i linje med gällande byggnormer och föreningsregler.
Väggutredningen utförs av erfarna konstruktörer hos oss som noggrant granskar husets ritningar och andra dokument. Om ritningar saknas kan dessa ofta hämtas från Byggnadsnämndens arkiv i den aktuella kommunen. I vissa fall kan det vara nödvändigt med ett platsbesök för att få en tydligare bild av väggens funktion och status.
Du får ett utlåtande / utredningsintyg som du kan lämna till din bostadsrättsförening, fastighetsägare eller t.ex. byggföretag.
Lite förenklat utförs en väggutredning i tre steg:
1. Kontakta oss och vi laddar ned de ritningar som är nödvändiga.
2. Du markerar vilka väggar du önskar att vi utreder.
3. Du får ett utredningsintyg som du lämnar till din Brf.
Det kan tillkomma frågor som behöver hanteras och verifieras:
– Stämmer ritningarna? Eller har man gjort ingrepp i väggen som ritningarna inte redovisar?
– Om väggen är bärande räcker det inte med en utredning. Ofta blir nästa steg att se på lösningar med avväxling om väggen är bärande.
I Bostadsrättslagen kap 7 §7 står det att ”en bostadsrättshavare inte utan styrelsens godkännande får utföra åtgärder som innefattar ingrepp i en bärande konstruktion”. Det betyder att du inte får riva sådant i bostaden som kan ha en bärande funktion.
I de flesta fall krävs det ett godkännande från din BRF för att ta bort eller ändra väggar. Vi tar reda på om din vägg är bärande eller inte, därefter utfärdar vi ett utredningsintyg som din bostadsrättsförening kan ta del av.
Är väggen inte bärande räcker det oftast med ett utredningsintyg sedan kan du påbörja arbetet. Kom ihåg, det är din BRF som bestämmer vilka åtgärder du kan göra i lägenheten.
Är väggen bärande behöver man se på en avväxling så inte husets stabilitet riskeras.
Om väggen bedöms vara bärande så finns oftast ändå möjligheten att ta bort den.
Vanligtvis krävs en balk och två pelare som bär upp bjälklaget ovanför för att kunna ta bort en bärande vägg. I samråd med dig ser vi på olika lösningar och vår konstruktör räknar ut vilken typ av balk som krävs för att säkerställa konstruktionen. Du som kund erhåller kompletta konstruktionsritningar över hur avväxlingen ska se ut och genomföras.
Det är inte tillåtet att riva en bärande vägg utan att först göra en bygganmälan till byggnadsnämnden. Anmälan måste tydligt visa hur avväxlingen ska utföras. För att säkerställa detta behöver en byggnadskonstruktör anlitas.
En avväxling av en bärande vägg är en byggnadsteknisk åtgärd som innebär att man tar bort en del av en bärande vägg och ersätter den med en annan konstruktion som kan bära upp den last som väggen tidigare bar.
Processen involverar oftast att sätta in en balk som kan överföra lasten från den avlägsnade delen av väggen till andra bärande delar av byggnaden, som pelare eller andra väggar.
Avväxling är en komplex process som kräver noggrann planering och utförande för att garantera byggnadens säkerhet och integritet. Det är alltid rekommenderat att detta arbete utförs av kvalificerade fackmän.
Ange din kontaktinformation i formuläret så kontaktar vi dig
Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.
63739 street lorem ipsum City, Country
+12 (0) 345 678 9
info@company.com