Bygglovsritningar & arkitektritningar i Stockholm

Det första steget med att komma igång med ett byggprojekt är att ansöka om bygglov hos kommunen. Till denna ansökan krävs det bygglovsritningar. Vi på Svea upprättar korrekta plan-, fasad- och sektionsritningar, information om material, översiktskarta över tomten med det tänkta huset. Dessa ritningar levereras i pappersutskrifter i A3 (3 ex av varje) samt i pdf och dwg-format per epost.

Du förser oss med dina skisser, visioner och eventuellt bilder, och sedan omvandlar vi allt detta till snygga och begripliga ritningar som blir grunden för ditt nya projekt. Vi upprättar bygglovsritningar till projekt som:

 • Nybyggnad
 • Attefall / uterum
 • Tillbyggnad / ombyggnad 

Arkitektritning

En ny- eller ombyggnation innebär ofta ett omfattande projekt, och ett utav de första stegen är att ta fram en arkitektritning, eller A-ritning som det också heter. Arkitektritningen ska illustrera hur byggnaden kommer att se ut efter ombyggnationen, samt visa storlek och måttsättning för enklare detaljer. Arkitektritningen kan dock variera vad gäller olika detaljer, som till exempel planer, fasader och sektioner beroende på var i projekteringen ritningen presenteras. 

Olika typer av bygglovsritningar som du bör känna till

Fasadritningar 

Dessa ritningar visar byggnadens utseende sett från olika vinklar. De inkluderar detaljer om fönster, dörrar, tak, fasadmaterial och eventuella utsmyckningar. Fasadritningar ger en första visuell representation av hur byggnaden kommer att se ut.

Planritningar

Planritningar ger en översiktlig vy över byggnadens våningsplan. De visar rummens placering, storlek och funktion. Planritningar inkluderar information om väggar, dörrar, fönster, trappor och andra viktiga element. De hjälper till att visualisera layouten och flödet inom byggnaden.

Sectionsritningar

Sectionsritningar visar byggnaden i vertikala snitt. De ger detaljer om olika våningsplan, takkonstruktioner och placeringen av grundläggande element såsom golv, takbjälkar och väggar. Sectionsritningar ger en djupgående förståelse av byggnadens uppbyggnad och dimensioner.

Detaljritningar

Detaljritningar fokuserar på specifika områden eller detaljer inom byggnaden. De kan inkludera detaljer om snickerier, elsystem, VVS (vatten, värme, sanitet) och andra specialiserade installationer. Detaljritningar hjälper till att säkerställa korrekt installation och funktion av dessa komponenter.

Utöver ritningarna kan bygglovsansökningarna kräva andra dokument

Situationsplan

En situationsplan visar byggnadens placering på tomten och dess relation till omgivningen. Det kan inkludera information om parkering, trädgårdar och tillgänglighetsfaktorer.

Materialspecifikationer

Detta dokument listar de material som kommer att användas vid konstruktionen, till exempel fasadmaterial, takbeklädnad och fönster.

Konstruktionsritningar

Konstruktionsritningar visar den strukturella uppbyggnaden av byggnaden, inklusive fundament, bärande väggar, takstolar och balkar. Dessa ritningar utarbetas av en strukturingenjör för att säkerställa att byggnaden är stark och säker.

Svea Ingenjörsbyrå – din partner för arkitektritningar och bygglovsprocessen

Vi på Svea Ingenjörsbyrå förstår vikten av arkitektritningar oavsett vilken typ av bygglov eller bygganmälan som behöver göras. Vi är dedikerade till att ta hand om dina projekt från idéstadiet till relationshandlingarna, och att arbeta nära dig som kund i varje skede är en självklarhet för oss. Vårt främsta mål är att förenkla ditt byggprojekt, och därför lägger vi stor vikt vid att involvera dig som kund genom hela processen. Tillsammans arbetar vi fram arkitektritningar och andra viktiga bygglovshandlingar utifrån dina krav och önskemål.

Samarbete och ömsesidig utveckling är grundläggande principer hos oss. Våra erfarna ingenjörer och projektledare arbetar tätt tillsammans för att säkerställa god kommunikation mellan dig som kund och alla involverade parter. Vi tror på att ständigt lära oss av varandra för att kunna erbjuda bästa möjliga resultat.

Kontakta oss på Svea Ingenjörsbyrå idag för att diskutera dina behov och hur vi kan hjälpa dig med arkitektritningar och bygglovsprocessen. Vi ser fram emot att vara en del av ditt framgångsrika byggprojekt.

Boka in ett möte

Vill du bli kontaktad av oss via
telefon eller E-post?

Ange din kontaktinformation i formuläret så kontaktar vi dig

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com